Centraal Museum


Audiotour | Caravaggio, Utrecht en Europa

Zes jaar duurde de voorbereiding van ‘Caravaggio, Utrecht en Europa’. Het Centraal Museum noemde het hun ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’.

Audiotour | Caravaggio, Utrecht en Europa

Zes jaar duurde de voorbereiding van ‘Caravaggio, Utrecht en Europa’. Het Centraal Museum noemde het hun ‘meest ambitieuze tentoonstelling ooit’.

Het werk van de Utrechtse caravaggisten Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst wordt samen met dat van andere Europese navolgers van Caravaggio getoond. Van de 70 werken zijn ruim 60 bruiklenen, waarvan 46 nog niet eerder in Nederland te zien. Uniek zijn twee topstukken van Caravaggio zelf. Alleen de eerste maand is het monumentale altaarstuk ‘De graflegging van Christus’ uit het Vaticaan te bewonderen. Daarna komt uit een Italiaanse privécollectie het schild met de ‘Medusa’ (de andere bevindt zich in de Galleria degli Uffizi te Florence).

Het was dan ook een hele eer om de audiotour te mogen produceren. Ruim een jaar voor de opening vonden de eerste gesprekken plaats, zodat ik ook nog mee kon denken over de complete multimediale inzet. Kunsthistoricus én gids bij het Centraal Museum Mathijs Meinderts mocht ik instrueren hoe goede luisterteksten te schrijven. Vervolgens heb ik schrijver, Utrechter én Caravaggio-liefhebber Arthur Japin benaderd of hij de audiotour wilde inspreken. Na een redactieronde gingen de opnames bijna vanzelf: ik hoefde nauwelijks te regisseren en Arthur had weinig extra takes nodig. Als een schrijver als Arthur Japin zegt dat het script goed geschreven is, ben ik best trots op Mathijs én mezelf!

Op 15 december 2018 heeft koning Willem-Alexander de tentoonstelling geopend. De Nederlands-Engelse audiotour wordt gehost door Imagineear. Na afloop reist de tentoonstelling naar München, waar vanaf 17 april 2019 de expositie in de Alte Pinakothek is te bewonderen. Bij de Duits-Engelse productie is OORKAMERS ook betrokken.

Bekijk hier de trailer mét Arthur Japin.

meer projecten...
5/12